Nej, jag är ingen läkare, nej, jag är ingen forskare, nej, jag har ingen utbildning och det värsta av allt, nej, jag kanske inte har samma åsikter som du. Yes, du läste rätt, jag kanske inte alltid tycker som du, eller kanske till och med aldrig. Men innebär det att du har rätt och jag har fel? Att jag ”går på allt” eller att det ibland kan vara du som är på fel spår. Kanske slutar du läsa redan nu, för vill det sig illa så kanske en klocka börjar ringa hos dig och tala om att hmm, det kanske ligger något i något iaf, absolut inte allt men kanske en liten detalj som får dig att fundera och reflektera. Och så vill vi ju inte ha det. Du vet ju allt, och har läst att det stämmer i tex Aftonbladet eller Expressen, som ju inte alls är styrda av sina ägare och andra finansiärer och delger ”nyheter” precis så som dem vill. Och jag är ju ingen, har inte ens en licens att bli av med, och nej, jag har aldrig sagt att jag kan bota något, och kommer inte göra heller. Däremot tror jag att om vi ger kroppen bra förutsättningar så är den väldigt kapabel till ”underverk” helt själv.

Jag har senaste tiden fått höra mycket ”att du orkar”, ”går du på allt du läser”, ”tror du verkligen att lite mat kan påverka så mycket”. Det ironiska är att jag ”går på mindre av allt jag läser” och jag behöver inte tro på en forskningsstudie som lätt kan köpas för rätt mängd pengar där man skriver in klausuler som gör att man inte kan åka på böter om tex en medicin skapar enorma biverkningar. Men det är klart, en sådan forskning förstår jag fullt ut att du litar på. Att du litar på antibiotika som hjälp vid minsta lilla problem, dilemmat – att man (WHO) tror att så snart som år 2050 kommer resistensen vara så stor så det är vårat största hälsoproblem. Antibiotika är säkert superbra i vissa akuta lägen, absolut, men sabbar kroppen löjligt länge innan det är borta från kroppen och eventuellt används lite väl mycket och enkelt för att hitta en quickfix. En quickfix som får många blir många års kurer… Och du som gillar att klura, hur många dör varje år av multiresistena bakterier tack vare överanvändningen av antibiotika? Och ”vad är det för uppvakande du har gjort” ”Har du blivit frälst?” Nej, sanningen är att jag var på väg till Australien för att plugga till kiropraktor efter gymnasiet, men olika saker höll mig kvar hemmavid. Då var kiropraktoryrket lite ”hokuspokus” i mångas ögon, märkligt hur tiderna kan förändras, och ibland även till det bättre, nu är det mer legitimt med kiropraktik. En av de roligaste, och kanske mest tragiska kommentaren ”du var ju vettig ju” Haha, ja, vad hände…

En klok vän skrev ”så fort vi tror vi kan lura naturen kommer den komma tillbaka och bita oss i arslet” ta tex solkräm, absolut, superbra så vi kan vara ute mer i solen, men är det egentligen det som är det bästa för oss? Att steka sönder oss i flera timmar bara för att solkrämen gör att vi pallar mer, på kort sikt. Att supa ner oss och sedan ta en resorb, kanske en cocacola och en massa chips toppat med en fet pizza med bearnaisesås för att klara dagen efter. Är det verkligen det klokaste alternativet? För resorb har säkerligen massa häftig forskning bakom sig och ”det binder ju vätskan” eller vad det kan tänkas stå på förpackningen. OM jag då säger att det troligen är bättre att dricka massa vatten och ta en promenad för att få igång systemet, så är det såklart att du kommer skrika ”finns det forskning på det”. Vilken studie visar det? Och om jag lägger till en sådan sak som att ”gå i skogen” om du har möjlighet, det hjälper ännu mer, jag vet, nu är jag ute på djupt vatten… Lägger till med att det skulle vara bra med tex en gul paprika som tex innehåller otroligt mycket C-vitamin, vet, totally crazy!! Måste vara klart mycket bättre med en resorb för det har dem säkerligen forskat på, om inte annat så är ju reklamen sann, helt säkert, där behöver vi inte vara källkritiska. ”Dem skulle ju inte sälja det på apoteket om det inte var bra”. Säkert.
För att supa ner oss ibland, det måste vi faktiskt 🙂 Tycker jag. Men kanske inte du, visst är det häftigt, att man faktiskt får tycka och göra olika. Och du får gladeligen skratta åt mig när jag trycker i mig mängder av vatten för att jag tror att det är bättre att få i sig vatten om den har vätskebrist än att binda den lilla vätskan som finns i kroppen. Har du någon gång reflekterat över hur ditt urin ser ut, såklart väldigt ljust och fint efter 10 bärs, men rätt skitgult dagen efter. Att ha koll på urinet lärde jag mig redan som 15-åring på ett träningsläger då tränaren visade hur mycket koncentrationen krackelerar när vätskebalansen inte är som den ska och hur lätt det är att se och snabbt åtgärda.

Hur tror du då att det är med syrehalten? I kroppen alltså. Om man tar tex munskydd, hur tror du det påverkar syrehalten i dig? Tror du det är viktigt att syre kommer in korrekt och ut till cellerna? Hur mycket tror du man andas in av sin egen koldioxid som ska ut från kroppen om man har munskydd för lång tid? Vad tror du händer i kroppen då? Återigen, jag är ingen läkare, men när man ser folk stå ensamma med munskydd på sig, eller sitta ensamma i en bil, då börjar jag fundera lite vart skallen är. Vad tror du händer med munskyddet när du rör det? Använd munskydd du om du vill men låt mig använda munskydd om jag vill. Du får gärna ifrågasätta mig. Tänk, vi är ju olika, kanske även där. Kanske lever vi även i olika miljöer. Kanske förstår jag inte vitsen av munskydd på tex ett flygplan när majoriteten ändå sitter och sippar på en drink genom sugrör, och då både rör munskyddet samt påfallande ofta andas utan att ha det på sig… Kanske är det flockmentaliteten som gjorde att alla snören började bunkra dasspapper, hen köper ju, då måste jag också. Eller va, har du inte köpt än, jag har ju köpt, du måste också! Tänk. Till. Snälla.

Vad tror du händer med bakteriefloran om vi inte träffar andra? Vad tror du händer med den psykiska ohälsan vid denna distansiering? framför allt i andra länder än Sverige som ju varit lite friare? Vad tror du händer med immunförsvaret när vi inte ”utsetts” för andra? Oavsett vad du tar för action finns en re-action, allt som sker och inte sker får en konsekvens. Jag hävdar inte varken rätt eller fel, bara att alla drastiska åtgärder får en konsekvens, som många gånger inte är så bra. Och på sikt kan komma att kosta åtskilligt fler liv. Givetvis superbra för miljön med minskade resor hit och dit, men plastanvändningen har skjutit i höjden, gör såklart inget, så länge vi kan skatta sönder skiten ännu mer istället för att få till ett klokt användande och dra åt de stora bovarna, som inte är svensson som bär hem sina äpplen från Närköp i en påse som den sen använder för att slänga skit i, och, som slängs i soporna.

Är det inte också lite märkligt att man gärna hyllar nedbrytande beteende och föraktar en stärkande? Ta tex när jag jobbade och stressade som mest, sov typ ingenting, mängder av entreprenörskollegor sa ”starkt jobbat”, ”och ändå orkar du vara här och nätverka kl 06.30 om du gick och la dig kl 04 för att du jobbade, stiligt” ”imponerad av att du klarar dig” Nej. En smäll på käften borde man ha fått istället. Idiot! Borde någon sagt. Och någon/några gjorde det, men blev snabbt bortviftad av både mig och andra likasinnade. Tillsammans byggde vi ett ännu mer ohälsosamt arbetsklimat och hetsade varandra till vem som jobbade mest, absolut inte bäst, tyvärr, utan mest – med mindre sömn, fast det knappt gick. Eller om man är på fest, och frågar typ den enda som är duktig och inte dricker varför dem inte dricker, när frågan kanske egentligen borde vara till alla andra som sabbar sina kroppar och organ, och framför allt hjärnan/beteendet. Men näh, ska jag vara en dålig människa så ska såklart du också det, för då är det lite mer ok att jag är kass 🙂

Ibland läser jag ”han som mådde så bra” efter att dem tragiskt gått bort, då vill jag ibland fråga, hur vet du det? Vad är bevisen på det? Får jag se senaste hälsoundersökningen? Har dem tittat i kärlen? ”Det gick ju så snabbt”. Gjorde det verkligen det? Inflammatoriska processer kan ta 10-15 år innan dem bryter ut. Här kan vi också ta mig som exempel, jag mådde i mina och mångas ögon skitbra, jämfört med medelsvensson så att säga. Givetvis var det nära och kära som såg tecknen som jag gladeligen viftade bort. Men mina levervärden steg och steg, år efter år och jag nonchalerade och nonchalerade. En sjuksköterska som när läkarna i princip skulle tvångssjukskriva mig tittade på proverna och frågade ”Men hur mår du egentligen Johan?” Bra, trodde jag. Tydligen inte. Hade jag fått hjärtinfarkt eller annat så hade säkert många blivit superförvånade, förutom en fantastisk kollega som sa att en av hennes största rädslor var att hitta mig liggandes på golvet på jobbet när hon kom på morgonen och öppnade då hon visste att jag väldigt ofta jobbade natt, och då inte bara nattpasset, utan dag, natt och sen dag igen. Dumt, absolut. Och så skulle ju aldrig du göra. Eller skulle du det? OM du ev har gjort det så tycker jag du ska tänka till nästa gång och sluta göra det!

Ett exempel som ofta dyker upp i debatter är elitidrottare som såklart mår toppen, alltid. Det man inte tänker på är att många elitidrottare ligger på gränsen i vad kroppen pallar och i de flesta fall så sliter träningen mer då man inte hinner återhämta sig, skapar stress i vardagen att träna 20 pass per vecka och maten bli lite hackig beroende på träningstider. Mycket långa resor, tidiga morgnar vilket ger sämre sömn osv. Och om en sådan tex skulle råka gå bort i en sjukdom hastigt, då innebär det ju såklart att det inte är någon idé att ha ett bra immunförsvar och enda räddningen är medicin, eller vaccin. Tycker du. Inte jag. Träning är såklart superbra, men som allt är det till en viss nivå, sen blir även träning skadligt. Känner ingen elitidrottare som aldrig varit skadad eller i efterhand fått problem i kroppen. Likaså jag själv, som ändå inte var på högsta landslagsnivå, bara elit.

En kycklingbaguette från Hemköp, eller annat ställe, eller liknade färdig produkt. Det är ju supergott och nyttigt, eller är det egentligen mest god bukfylla? För speciellt näringsrikt är det då inte, får i oss mängder av konstiga tillsatser i en sådan. Att gå på tex donken och äta, om jag säger att det inte är så smart, så kommer troligen du komma med ”det beror ju på vad man äter där” eller ”så farligt är det väl inte” och då behövs såklart inga bevis – för du har ju rätt, och det är ju smidigt, och du kanske till och med tycker slabbet är gott. Men om jag säger att det är enormt mycket nyttigare att äta en ekologisk tomat jämfört med en vanlig, då kommer du tycka jag är löjlig, kanske kräva bevis på forskning, hur mycket bättre!? och nästa gång du handlar så köper du likt förbannat din sämre variant, för den är billigare. Gissa varför den är billigare! Eller alla halvfabrikat med mängder av socker och annan skit som tex gör att diabetes springer iväg så in i hel-e som en folksjukdom, kanske inte så konstigt med tanke på hur dagens samhälle ser ut, och det nya ”normala” är inte vad vår kropp behöver och kan klara av. Jag själv älskar skitmat, finns en anledning till att jag fått njursten 2 gånger och är 42 år, första gången var jag 18 år, inte kommer det från supernyttig mat i ett liv helt utan stress inte. Men det gör sjukt ont med njursten, och när man får det andra gången så börjar man tänka till. Kroppen ger oss ständigt varningssignaler, som vi fullkomligt skiter i. Eller, inte du såklart, du mår ju så bra, eller du har full koll, vilket du faktiskt kanske har, men mängden, flocken, har det då inte utan köper allt reklamen säger eller är mest lätttillgängligt. Eller, ”man måste ju få leva också”. Fundera lite på ironin i den meningen…

Var på en föreläsning för några år sedan där Thomas Lundqvist gick igenom lite olika varningssignaler på kroppens beteenden, typ 10st olika tror jag det var, varav nästan alla av de 100 personerna som var där hade fler än 6 av dem, regelbundet. Tror du någon gjorde något mer än att skratta åt det? Några få. Tyvärr inte jag. Om motorn på bilen blir överhettad och en varningslampa börjar blinka… Hur du reagerar och vad du gör beror ju såklart på hur mycket du kan om bilar, men sannolikt stannar du upp, reflekterar och gör iaf någonting… Men inte när det gäller vår hälsa och oss själva.

Har du ofta huvudvärk, är trött, eller annat, så är nog inte en panodil eller liknande den bästa lösningen, inte ens för stunden, utan det kanske är läge att reflektera över vad det är som gör att det kommer tillbaka och förebygga? Men nej, där tänker vi nog olika igen, jobbigt det där. Och såklart, du har rätt och jag har fel, för inte har jag bifogat någon länk till varken forskning eller tidningsrubrik. Och nej, återigen, jag är ingen läkare, å andra sidan vore jag läkare skulle jag inte kunna så mycket mer om kost heller med tanke på hur minimalt med sådan kunskap som man lär sig på alla år av utbildning, nope, medicinkunskap ska det vara, att förstå hur kroppen mår av nyttiga saker är ju såklart mumbojumbo.

Om jag tex påstår att cashewnötter kan funka lika bra som antidepressiv hjälp som Prozac så får jag såklart på huvudet av många (fast det finns studier på det). Eventuella bieffekter, beroenden och annat som kan komma från mediciner utesluts ju dock i princip helt vid naturliga alternativ, men då är man ju en foliehatt om man tycker så. Ta tex CBD-olja, givetvis utan THC, som funnits naturligt huuur länge som helst, där ska man in och förbjuda och läkemedelsverket (gissa vilka som finansierar dem…) går som galningar för att stoppa allt naturligt för att istället ta fram en syntetisk variant, med troliga bieffekter, logiken i det? För med THC, som då blir en drog eller något som kan skapa beroende, där måste vi ju också ha någon som tjänar pengar på det som får igenom användandet, tex rökning, alkohol, spel… Då är det såklart ok. För det står ju tex på cigarettförpackningen att rökning dödar, och där behövs inga speciella restriktioner om diverse olika saker. Du kan gott sitta och röka på din balkong så det röker in hos grannen och den kan inte göra ett skit åt saken. Logiskt. Nej. Men det är klart, om du röker så drabbar det ju bara dig… Eller… har du någon gång rökt i närheten av någon annan? Eller blåst ut det sista blosset preeeeciiiis innan du kliver på bussen och tror att ”nu är det lugnt”. Men det är klart, så skulle ju inte du göra. Och det säljs ju på Ica så borde ju inte vara så farligt. Fast vänta, det finns ju forskning på det, men då betyder forskningen inget för dig. Men i andra lite obekväma lägen… Lika bäst att ta fram ”bevis-kortet” och fråga efter länkar eller fakta som du sen inte kommer bry dig om att läsa, för har du slängt ur din kommentar om ”källa på det”, ”forskning på det”, ”bevis på det” så är du ju home-safe.

Du har tydligt visat att du inte håller med, du har tydligt visat att ”jag kommer inte ta mig en sekund och tex öppna google och knappa in cashewnötter + prozac i sökfältet och tänka själv”. För du vet ju redan. Du kan ju redan. Dina åsikter är såklart rätt och inte tänker du lära dig något nytt. Sen får du gärna fortsätta med Prozac om du gillar det, det är inte det jag menar, men förstå att bara för att du tycker en sak och jag en annan så innebär det inte att du eller jag har rätt, vi har kanske olika uppfattningar helt enkelt. Och visst är det märkligt med naturen, som funnits så länge, och människan, som funnits så länge att det verkar finnas en symbios där, dvs att det påfallande ofta finns helt naturliga saker mitt framför näsan på oss, som många gånger faktiskt är bättre än den relativt nyuppfunna medicinen som efter de första patenten tagit ett järngrepp kring hur vi ser på ”medicin”, för en läkare och piller har såklart alltid rätt! Det har dem ju papper på.

Där har man lyckats bygga ett pondusyrke iaf, det ska dem ha kred för, och väldigt få vågar säga något annat än vad som anses rätt av flocken och om de gör så är det många fall där läkarlicensen ryker och man blivit uthängd. Och vad blir det för effekter på människan? Ta farsan som exempel, som har Kol, hjärtflimmer, pacemaker och you-name-it, är i sitt livs sämsta form skulle man kunna säga, definitionen på riskgrupp. Som fick en medicin som skulle andas in, supersnabbt började han få utslag längs luftkanalerna och trots att ingen positiv effekt alls kom fortsatte han ta medicinen, men, han skulle allt ”höra med läkaren på nästa återbesök om 2 veckor” När jag påtalade att det ev fanns andra alternativ, utan biverkningarna som faktiskt kunde ge en effekt han behövde, lyssnade han såklart inte ens. I.D.I.O.T. Tycker jag, inte han såklart. Skulle han få en vanlig förkylning skulle han troligen kolavippa pga sin hälsa, som blivit försämrad under måååånga års dåligt leverne såklart. Skulle han få en släng av Corona skulle ha såklart höja statistiken för Coronafall. Märkligt, om jag är på väg att dö av tex cancer, och får urinvägsinfektion, så dör jag av cancer. Men om jag dör i en bilolycka och har corona, så kan jag bli skriven som dödsorsak corona, typ. Allt är corona. Såklart. För hur ska vi annars hålla uppe rädslan hos alla, hur ska vi kunna utnyttja makten och flockhysterin till att få igenom beslut vi annars inte skulle vara i närheten av. Och om tex en som jag säger något som ev ifrågasätter så är det väldigt lätt också att komma med ”är du läkare eller” och nej, det är jag ju inte, så då är för många min åsikt helt menlös, istället för att kanske så ett frö att allt som kommer från tex läkemedelsbolagen inte är för människans bästa utan för deras egna intressen, pengar.

Senaste tiden har jag lite roat mig med att fråga några som hasplat ur sig ”bevis på det” att jo, det finns, utan att länka och istället fråga om vad som visar att det inte stämmer. Har ju såklart inte tagits emot så bra från dem, för det innebär ju att du måste göra lite av jobbet, och ja, det värsta av allt, kanske tänka lite, kanske få en ny insikt, kanske behöva reflektera över vilken din sanning är och hur sann den egentligen är. Och hur mycket av dina ”sanna nyheter” är egentligen ”fake news” eller iaf lite förvridna sanningar?

Ta tex demonstrationen nyligen i Tyskland, som iaf alla verkar överrens om att den var, sen var det ju evinneligt klantigt att sätta en bild från en annan stad som många allt för ivrigt delade, och diskussionen blev mer om den än kring varför man demonstrerade. Och det finns massa andra bilder, massa live-feeds från olika delar och slår man ihop alla så måste ”konsert-experten” påstå att det var lååångt över 24.000 eller vad media sa att det var iaf, sen om det var 1,3 eller 1,7 miljoner, bryr jag mig inte i. Kontentan är, vilken är ”din sanning” som du blåögt tror på, eller nyfiket lyssnar på, eller bestämt hoppas tro på, den eventuellt vinklade stormedierapporteringen som är väldigt duktiga på att ta bort ”känsligt” innehåll eller den som delas från folk på plats. Och har du inga vänner eller bekanta just där det händer så är det faktiskt lätt att ta den lilla vägen att kika vidare via kompisars kompisars flöden i tex fejan, live-videos är faktiskt otroligt svåra att fejka. Men näh, ”sanningen” är ju såklart tex de stora mediernas rapportering, supermärkligt bara i en tid som denna när nyhetshelikoptrar normalt sett är uppe i ett nafs, ingen filmade spektaklet övergripande av någon nyhetsstation, vad jag hittat iaf…
Och vad är sant? Ingen kan tydligen bevisa en helt korrekt siffra vad det verkar, så om man gör en påhittad tankelek, såklart helt utan grund. Att om den ”lägsta rapporteringen” var typ 24.000 pers, och den ”högsta mest troliga” 1,3 miljoner och om man jämkar det så är det ju fortfarande över en halv miljon människor som var där, kanske rätt, kanske väldigt fel, åt bägge håll. Men om det bara var 24.000 pers där så har det varit ett par hundra tusen pers på de konserter jag varit på, och det stämmer tyvärr inte. Oavsett siffra, oavsett sanning, varför har det varit så liten rapportering efteråt om det, inte kan det väl vara att någon vill mörka eller dölja något? För om man påstår att det var över en miljon, då är man såklart konspiratioriker vilket också är ett inneförsvar från de som inte vågar/vill/orkar ta en dialog med någon mer insatt i hur stora belopp det rör sig om inom tex läkemedelsindustrin.

Får mig att tänka på en förening som fortfarande hävdar att jorden är platt, men har kontor ”all around the globe”. Är såklart fejk, men fantastiskt roligt!

Avslutar med en ursaxning av Anna Hallén Buitenhuis:
Du faller ner i forsen. Vattnet virvlar i vansinnigt tempo runt om dig och du kan knappt hålla dig på ytan. Paniken stiger.
På kanten står två personer och ser dig. Den ena tittar sig omkring, hur kan du räddas? Ser ett rep på marken och böjer sig ner för att kasta ut ena änden till dig.
”Stopp, nej vad gör du?” Säger den andra. ”Vi vet inte om repet håller. Det finns ingen forskning på det!”
Du känner hur energin tar slut.
Vill du chansa på repet?
Eller vill du vänta i 4-5 år på eventuell forskning på repet?
Eller hoppas du på att man kommer på ett magiskt piller som gör strömmen mindre snabb och dig bättre på att simma?
Den första slänger ut repet trots anklagelse om att vara självutnämnd google-expert på rep. Det får bära eller brista, för alternativet är så mycket värre.
Den andre mannen går arrogant därifrån och fnyser ”Detta är ju bara en anekdot! Jag är så trött på alternativt humbug. Woff woff.”

Och. Hur du väljer att tolka den, är såklart upp till dig, för du har ju såklart rätt, och jag kan ha rätt i min tolkning, visst är det jobbigt, att man har rätt att vara olika. Ett rep har ju funkat i urminnes tider tänker jag, kanske kan funka nu också. Repet är såklart symboliskt och ja, man kan använda rep till dåliga saker också. Vatten är också farligt, finns faktiskt statistik som visar att de flesta drunkningsolycker sker i samband med vatten! Så du kan, om du vill, få rätt i precis allt, i princip, det finns i de flesta fall något som visar det ena eller det andra. Tipsar om ett uns av reflektion och att det kanske finns något i det ”dem” andra säger också, dem som inte tycker som du.

Lev idag, imorgon kan det vara för sent. Våga vara olika, det utvecklar dig. Och mig. Nu blir det åter till tråkigheter och kanske lyssna på ”Vara vänner” av Jakob Hellman, bra vänner kan ha olika åsikter, visst är det härligt! Och jobbigt. För ”dem” har ju alltid fel!

PS. Jag vet att mycket är överdrivet, kanske till och med barnsligt formulerat ibland, tänk, det kanske är med flit för att komma åt dina känslor lite. För där det gör ondast på dig, där du blev argast, där du tycker jag är helt ute och cyklar, just där, där behöver du kanske tänka till lite extra. OM du vill vidga dina vyer, absolut inte erkänna att jag har rätt, utan bara vidga vyerna en gnutta, jag lovar jag jobbar konstant på att vidga mina och ett sätt är de många mothugg som kommer på mina inlägg. Tyvärr är många lika platta som du tycker mina argument är, visst är det charmigt med olikheter… Och du, innan du skickar ”bevis” kolla vilken och ”vems” sanning som ligger bakom…