Senaste tiden har jag haft lyxen att lyssna regelbundet på Sveriges absolut bästa föreläsare och företagare via ett av bolagen jag driver, Academy of Excellence och dess framgångsnycklar. Det är fascinerande hur träffsäkra dem är och hur mycket dem upplevt och hur villiga dem är att förmedla fallgropar och tips för att hjälpa andra att lyckas.

Mia Törnblom, som håller framgångsnyckeln ”Självledarskap” framhåller som en av den viktigaste ”take-away” under hennes 4-timmarspass att det man ska komma ihåg är: Livet suger regelbundet! Och det kommer alltid att göra så. Bara acceptera, och lära sig handskas med det.

Ibland känns det dock som att livet sparkar lite onödigt på en som inte riktigt hunnit resa sig från tidigare smällar bara. Från alla håll. Samtidigt. Och nej, det är långt ifrån orättvist, och långt ifrån bara mig det handlar om. Många har det så, alltid. Ibland suger det mer än nog bara. Och då gäller det att bibehålla fokus och ta sig igenom skiten. För du får aldrig ge upp!

Det lustiga med fokus och prioritering är ju också att det är så få som tycker man prioriterar rätt. Och dem är rätt tysta. För oavsett vad du prioriterar kommer majoriteten tycka att du prioriterar fel. Och dem gör sig mer hörda. Oavsett vad du gör kommer andra tycka du gör fel. Och det är alltid några som skriker mer än andra vilket gör det lätt att falla in i att det är dem man ska prioritera, vilket ofta inte är fallet. Och då skriker dem ännu mer. Jobbar du för mycket är det fel, jobbar du lite är det fel – i majoritetens ögon, avsett vad du väljer. Gör du si tycker majoriteten så, gör du så ifrågasätter majoriteten varför du inte gör si. Lägger man därtill sitt egna samvete, rädslor, prioriteringar, tålamod, oförutsedda händelser, bra/dålig struktur, flyktbeteenden och sin personlighet så är det ingen lätt uppgift att vara människa här i livet. För det suger, inte bara regelbundet för tillfället, utan konstant. När man tror man är i närheten av att vara igenom så kommer 10 pungsparkar samtidigt och sänker en igen. Inom företagandet och träning pratar man ofta om att man är i platåer man måste igenom innan man får lite medvind, denna platå har varit lite väl länge nu så det är dags att ta sig igenom skiten. Med ny kunskap, ihärdighet, tålamod och lite ”fuck you”-mentalitet för att bibehålla sin egen prio och fokus. A´la Sveriges främsta mentala rådgivare Johannes Hansen – lär känna dig bekväm i det obekväma och gör det du vet att du måste göra utan att komma med ”storys” kring varför du inte gjort det. Gå från kunskap till kompetens. Gå från att kunna/veta till att faktiskt göra.

2017 var ett riktigt jävla piss-år, nedbäddad i jobb och helvridna snedprioriteringar i kombination med tunnelseende. 2018 var tänkt som återuppbyggnad och hitta sitt sikte igen och 2019 ska bli succé. Så är det bara. Detta innebär en fet slutspurt nu med allt för att kicka igång 2019 som planerat. För så här ska det inte vara. Bara bryta ihop och komma igen… Och borra sig igenom skiten.

Och i värsta skiten gäller det även att hitta ljuspunkterna, vilket ju ofta också är många. Och verkligen ta tillvara på dem. Dock är ekvationen ofta att 8 bra saker minus 1 dålig ger ett resultat på 0. Och det är ju inte så bra med en sådan ekvation när det är mycket mer på den dåliga sidan 🙂 Då blir det mycket minus mentalt. Gällande BEMER har det dock varit toppenveckor och i nuläget har jag 7st uthyrda samt ska leverera 2 köpta denna veckan är planen. Så kul att höra alla som får fina resultat och slipper krämpor och andra åkommor. Härom helgen körde vi även en säljutbildning för att få fler Bemerpartners att sälja fler och bättre, hur kul som helst att inspirera och förmedla tips. Gällande Academy of Excellence är det superkul att vi har lagt det tunga jobbet med att bygga om grunden så vi kommer komma starka in i 2019 trots även där en hel del oväntade utmaningar. Det har varit superintressant att ”köra en start-up på ett befintligt bolag” då det var rätt osynligt sista åren, dålig struktur i grunden och tomt i kassan. Superkul även att se entreprenörerna/cheferna som går utbildningen växa både som personer och i sina verktygslådor för hur dem ska ta sina bolag framåt. Och superkul att återigen vara med och bygga ett affärsnätverk, Boost Club, i toppklass. Gällande hemma så blir det än mer fokus, bibehålla den minskade arbetstiden och färre kvällar/helger med jobb. Gällande trycksaker är jag enormt tacksam att det fortsätter trilla in jobb så det går att leva och ta sig tillbaka in i matchen igen.

Imorgon blir det att försöka bryta sig igenom isen (ordagrant) och komma ut till ön för att vinterstänga sommarstugan, borde varit gjort för länge sen, men har prioriterat annat samt ibland varit helt apatisk och inte tagit mig tiden. Men nu måste det ju göras, annars fryser det sönder saker, så på med mössan och vantarna, frysa rejält och dona till det så det blir gjort. Märkligt också när det verkligen blir ett ”måste”, då blir det ju i princip alltid gjort. Ibland måste man skapa ”måsten” tidigare för att komma framåt snabbare, det som kallas strategisk planering – måste jag bli bättre på! mer saker som kommer prioriteras bort med andra ord och fler som kommer tycka man gör fel…

Välkommen till livet – det suger!

🙂